Rozjitřit hezké vzpomínky – k tématu grilování pro Marketing & Media

Grilování je u nás stále větším trendem a koníčkem všech věkových kategorií. Bude to nejspíš tou atmosférou, kterou si každý hned vybaví, jakmile slyší toto slovo. Nejen, že cítíme pohodovou a přátelskou atmosféru, setkání s blízkými, slunečné počasí, ale také velmi dobré a kvalitní pochutiny s tím spojené. Mnoho lidí se dokonce těší na letní dny právě kvůli grilování. Z toho logicky plyne, že se do vybavení a delikates investuje stále více finančních prostředků a na trhu sílí konkurenční prostředí.

Rok 2021 bude pro POS zcela jiný

V letošním roce zadavatelé každou korunu dvakrát otočí a budou chtít z aktivit vytěžit maximum. HORECA je zavřená, v některých firmách jsou investice do tohoto segmentu na nule. Mnoho z nich není motivováno cokoliv vyrábět a mnohdy zvláštní firemní politika firem znamená, že zadavatelé „nemají a nemusí“ investovat. Tento přístup se dá prezentovat jako úspora marketingových nákladů, i když značce tím rozhodně neprospívá.

Kávě jsme věrni. Než nás zláká chuť na jinou.

Úžasná chuť a vůně, rela­xace, „nakopnutí“, chvilka odpočinku nebo jen podvě­domá rutina. Každý z nás, kdo kávu pijeme a kdo si ji kupujeme, v ní vidíme jiného společníka. Doby, kdy si lidé vybírali pouze mezi zrnko­vou a rozpustnou kávou, jsou nenávratně pryč.

Olivové oleje prodávejte přes ekologii a přírodu

„Strava, která je založena na velkém množství olivového oleje, přináší blahodárné účinky na lidský organismus.“ Je to již několik let, co tato věta obletěla celý svět a olivový olej zažil svůj boom. V obchodech se řešilo jen jedno – zda je olej panenský, za studena lisovaný a 100% přírodní.

Regál jako nejefektivnější POP médium a nástroj category managementu

Regálové systémy všichni známe. Dlouhá léta je můžeme vidět v každém maloobchodě. Slouží převážně jako nosič produktů. Čím více polic, tím lépe. Každý má jinou barvu, velikost, celkové rozměry. Některé si pořídil přímo maloobchodník a některé dodal dodavatel zdarma. Za historii podnikání každého obchodu vznikla směs regálových systémů, v nichž je mírný nepořádek.

Případová studie Birell: Jak se půlí bicykl?

Zadání od klienta znělo jednoduše: vytvořit permanentní regálové čelo pro nealkoholické osvěžení Birell. Mělo rezonovat hlavními prvky výrobku – důrazem na lidi, pobytem v přírodě, pobavením s přáteli a dobrou letní pohodou. Podmínkou byla instalace chladničky tak, aby motivovala zákazníka ke koupi nápoje a jeho okamžité konzumaci. Vytvořili jsme proto několik různých návrhů, které se postupně vyvíjely, až jsme nakonec… rozpůlili jízdní kolo. Co nás k tomu přivedlo?

Směřování designu jsme od počátku stavěli na dvou pilířích. Prvním byl klientův klíčový vizuál, druhým byla probíhající kampaň, která se zaměřovala na zážitkovost úzce spojenou s aktivním životním stylem. Po prvotní poradě s klientem jsme se rozhodli zaměřit se při designování nejprve na motivy pobytu v přírodě a výletu. Zohlednili jsme je v prvních dvou návrzích.

Při pohledu na vodopád, který symbolizoval osvěžení a čerstvou pramenitou vodu, se většině z nás pravděpodobně vybaví procházky v přírodě a letní pohoda. Vodní tříšť, která se vznáší kolem vodopádů v letních vedrech osvěžuje, podobně jako nealkoholický Birell. Výrazně na zákazníka působí také modrý rám s fotografií přátel v barvách Birellu.

Mlýnské kolo pracuje s podobnými prvky jako vodopád, k tomu ještě evokuje poctivou práci a čas strávený s rodinou. Jenže oba návrhy neměly dostatečný silný „wow efekt“. „Chtěli jsme, aby endcap opravdu vyčníval a přitáhl každého pozornost nějakým výrazným prvkem. Naplnění tohoto požadavku jsme nespatřovali ani u relativně malého mlýnského kola, ani u vodopádu umístěném ve spodní části,“ říká Tomáš Krýsman, který se o vývoj endacpu staral na straně Birellu.

Společně s klientem jsme usoudili, že musíme více zdůraznit větší vazbu na aktivní životní styl. Komplikovanost technického řešení se rovněž ukázala jako problém. „Obávali jsme se poruchovosti mechanismu, který pohání vodní koloběh. Bylo by potřeba mu pravidelně dodávat vodu nebo jiné provozní tekutiny. Proto jsme od těchto konceptů nakonec upustili,“ doplňuje Tomáš Krýsman.

Jak z toho ven? Uvědomili jsme si, že dominantní atribut endcapu musí tvořit předmět, v němž zákazník v obchodě jednoznačně uvidí sport. U vody jsme částečně zůstali a navrhli téma vodáctví, které k létu neodmyslitelně patří. Tak vznikl námět na kánoi.

Proč právě kánoe? Nechtěli jsme akcentovat žádné atletické výkony, ba naopak jsme se soustředili výhradně na volnočasovou, pohodovou sportovní aktivitu. Kánoe vyvolává dojem osvěžení a relaxace ve venkovním prostředí. Podtrhují to i skály, které se táhnou od shora dolů po celém čele. Po dlouhém zvažování jsme ale usoudili, že jak kánoe, tak předcházející návrhy oslovují užší cílovou skupinu, což se trochu míjí s masovým zaměřením produktu. „V tomto podání jde o zobrazení spíše už náročnější outdoorové aktivity, což nemusí pro každého znamenat vyloženou pohodu,“ popisuje Tomáš Krýsman z Birellu.

Tak dlouho jsme hledali pohodovější sport, kterému se věnuje širší masa obyvatelstva, až naše nápady začaly kroužit kolem cyklistiky. A co ji nejvíce symbolizuje? Jízdní kolo! Spojuje v sobě všechny důležité aspekty, které jsme potřebovali zobrazit – přírodu, výlet i shromáždění s nejbližšími. Navíc jde o aktivitu, při níž se nealkoholické osvěžení dobře konzumuje.

Prostor je však omezený a kolo příliš velké, takže jsme museli vyzkoumat, jak ho do čela vměstnat. Rozhodli jsme se bicykl rozpůlit a do endcapu upevnili jeho přední polovinu. Bylo pouze potřeba dát pozor na správné ukotvení a otupení ostrých hran. Model totiž svým lákavým provedením přímo vybízí zákazníka, aby si na něj sáhl, a kvůli tomu jsme museli zajistit maximální bezpečnost. Nejdůležitější element vystavení doplňuje speciální žluté osvětlení situované v levém horním rohu, jenž napodobuje prosluněné letní počasí. Pod ním stojí chladnička a vedle jsou vyobrazeni mladí usměvaví lidé. Sokl čela lemuje malý žlábek, ze kterého vyrůstají zelené rostliny. I ty pomáhají dotvářet pocit, že se zákazník nachází venku. „Vítězný návrh kola se nám velmi líbil a v principu už jsme jej nijak zásadně neměnili – jen jsme změnili barevnost polic a lednice a vybírali, jaké rostliny na end cap umístit,“ zakončuje Tomáš Krýsman.

Váš tým DAGO

OZVĚTE SE, POMŮŽEME I VÁM S PODPOROU PRODEJE A BUDOVÁNÍM ZNAČKY

Pin It on Pinterest

Share This