Cirkulka od Kofoly myslí na udržitelnost i při výrobě POS
Kofola ČeskoSlovensko uvedla letos do maloobchodní sítě své tradiční nápoje Kofolu, Vineu a Rajec ve vratném skle.
DAGO se rozšířilo o novou kompletační halu v rekordním čase
Nové zakázky si žádají nové a větší prostory – proto jsme v dubnu otevřeli novou kompletační halu, která se nachází jen kousek od naší centrály ve Zdicích. Najít ji můžete v nedaleké Bavoryni. K čemu bude hala sloužit?
Birell Světlý uvádí po 30 letech novou recepturu
Jak upozornit zákazníky na to, že se Birell Světlý dočkal po třiceti letech vylepšené receptury?
Přivítejte svátky jara… a tun čokolády taky
Velikonoce jsou významným svátkem, který obchodníkům dopřává spoustu prostoru ke kreativitě.
Zprávy z retailu: Jak DAGO připravilo klienty na Velikonoce?
Velikonoce jsou pro obchodníky dalším obdobím hned po Vánocích, kdy mohou popustit uzdu své fantazii a blýsknout se nějakým nápaditým vystavením.
Irsko letí na med od českých včel
Tullamore D.E.W. Honey byla uvedena na trh již na podzim loňského roku. Komunikační agentura Dago pro tuto novinku letos vytvořila samplingový stánek, který efektivně propaguje spojení českého medu a irské whisky.
Dago se zaměřilo na karton, chystá stavbu nové haly
V loňském roce jsme zaznamenali růst obratu v projektech z kartonu o 40 %.
Palírna U Zeleného stromu se chlubí destilační varnou a láká na nové příchutě rumu Heffron
V posledních týdnech jsme realizovali hned několik vystavení pro produkty české likérky Palírna U Zeleného stromu.
Cannabis a design jsou vynikající spojení: Hodnocení pro Marketing & Media
Prodejci konopí si na prostředí dávají záležet.
NEW EDGE: Představujeme se světu nové reality v novém levelu
Co se stalo na trhu POS komunikace během pandemické krize a proč jsme nyní silnější a efektivnější?
Aktuální shopper-marketingové trendy: ještě větší moc zákazníků a on-line!

Rok 2014 je ve znamení stále intenzivnější koncentrace na dynamicky se měnícího zákazníka. Jaké trendy a nové vlivy budou ovlivňovat komunikaci v místě prodeje ve zbylých měsících roku?
1. 4 P maloobchodu – správný produkt, správná propagace, správná cena a správné místo, tradiční mix čtyř P pořád platí, ale ve všech těchto faktorech je třeba stálého pokroku. V současnosti mají nakupující zákazníci čím dál větší vyjednávací sílu danou možností volby a co se týče maloobchodu, vyžadují jednoznačně nadprůměrnost ve všech ohledech. To znamená také využívání nových technologií, lepší zákaznické služby – prostě celkovou skvělou zkušenost při nakupování v hmotném světě kamenných obchodů. Je proto třeba zajistit, aby návštěva prodejen stála za jejich čas a peníze. Jinak budou raději nakupovat on-line.
2. Maloobchodníci budou pro veškeré své aktivity více a více využívat data, především ta o svých zákaznících. Společně se svými dodavateli je pak na úrovni produktových kategorií budou využívat k pokročilejší práci se 4 P zmíněnými v prvním bodě. V této souvislosti už stačí jen mínit termín big data.
3. Zákazníci typu omnichannel (nakupující s pomocí všech dostupných kanálů), kteří při nakupování více využívají mobilní zařízení a domácí počítače, budou stále rozšířenější. Stále více marketingových iniciativ se bude zaměřovat na spojení tří klíčových komponentů: in-store, digitálních a zkušenostních. Značky a maloobchodníci schopní získat nakupující zákazníky jsou ti, kteří je dokážou nalákat skrze všechny tyto tři typy komponentů. Jinými slovy je třeba zcela a smysluplně obsáhnout více kanálů (multichannel, omnichannel, crosschannel), abychom dokázali lépe upoutat pozornost našich zákazníků a aktivně a všudypřítomně s nimi vytvářeli obchodní vztahy. Je nutné jim neustále dokazovat, že se vyplatí, když budou otevírat naše e-maily, navštěvovat náš internetový obchod a také navštěvovat naši kamennou prodejnu. Postupně už nebudeme mluvit o konceptu omnichannel jako o nezbytnosti, ale budeme tento přístup přirozeně využívat a považovat jej za samozřejmost prodeje a nakupování. I značky tuto realitu přijmou a budou častěji přicházet s interaktivnějšími P.O.P. koncepty s využitím propojení svého světa mimo prodejnu s místem prodeje. To zefektivní využití vztahových synergií, upoutávání pozornosti a následnou konverzi zákazníků.
4. Maloobchodníci budou více investovat do digitalizujících in-store technologií, hlavně těch internetových a mobilních. Na některých zahraničních trzích disponuje již mnoho obchodů, například Walmart či Target, aplikacemi, které se aktivují na začátku nákupu a pomohou nám s navigací, čerpáním výhod a nákupním rozhodováním. Například v obchodě Walgreens v Chicagu má již téměř každá ulička nebo oddělení nainstalované tablety ve speciálních stojanech, jež přehrávají demo videa, nabízejí novinky, ukazují recenze produktů nebo umožňují sdílet zákazníkům zkušenosti v reálném čase. Využívání tabletů a dotykových obrazovek na P.O.P. médiích v kombinaci s různými aplikacemi se bude zvyšovat jako nástroj k poskytování zážitků při nakupování a upevňování z toho plynoucí loajality. V této oblasti je pak klíčové identifikovat, které nástroje budou pro naše nakupující zákazníky nejvýhodnější, nejrelevantnější a nejpohodlnější.
5. Vliv sociálních médií na nakupování bude stoupat. Působení Twitteru a Facebooku může klesat, ale podívejme se na Pinterest, jehož význam třeba v USA stoupá v souvislosti se sdílením zkušeností s nakupováním v prodejnách. Používání aplikace Pinterest pomáhá nakupujícím zákazníkům, značkám i maloobchodníkům. Nakupující zákazníci vidí na vlastní oči, co se jiným lidem líbí, a mohou tak sledovat aktuální trendy. Obchody jako Target, Topshop či Nordstrom již zobrazují ikony Pinterestu na svých nejvíce „označovaných“ položkách pro podporu prodejů. Pro značky a maloobchodníky je to skvělý zdroj marketingových dat, respektive příležitost, jak získat přímou zpětnou vazbu nakupujících zákazníků a pomoci jim s výběrem sortimentu.

6. Pokročilá personalizovaná komunikace ze strany maloobchodníků a značek během nakupování brzy vstoupí do hry jako běžná součást komunikace se zákazníky. To souvisí s pokročilými informačními technologiemi, které jsou schopny v reálném čase analyzovat big data na individuální úrovni a tvořit maximálně časově a místně relevantní nabídky pro konkrétního zákazníka. Facebook zavádí Facebook wifi, prodejny využívají Pinterest, značky využívají Instagram. Většina nakupujících zákazníků je napojena na sociální sítě, sběrače dat, které identifikují a pomáhají předvídat chování nakupujících zákazníků na základě digitálních stop jejich předešlého konání. Dosud známé kupóny budou postupně nahrazeny digitálními, jež k zákazníkovi dorazí on-line v reálném čase jako jeden z nástrojů posílení digitálního zapojení zákazníků. Ať už prostřednictvím mobilních telefonů, nebo internetového obchodu. S tím souvisí i pokrok v oblasti věrnostních systémů, na něž náš trh netrpělivě čeká s nadějí, že mu pomůže vymanit se ze slevové pasti posledních let.
7. Využívání potenciálu showroomingu, to jest procesu, kdy zákazník v kamenné prodejně zboží prohlédne, zjistí o něm informace, rozhodne o koupi, kterou však z důvodů řízených maloobchodníkem uskuteční on-line. S tím souvisí cenová transparentnost a reflexe v cenové strategii. Zatím je však showrooming pro většinu kamenných obchodů vnímaný jako nepříjemnost a hrozba. Faktem ale je, že showrooming tu zůstane. Tudíž značky, obchodníci a shopper-marketingoví profesionálové si musejí být velmi dobře vědomi jeho potenciálu a musejí vědět, jak ho mohou využít ve svůj prospěch. Například jednou z nedávno prezentovaných strategií je účtovat nakupujícím zákazníkům poplatky „jen za koukání“. Prohlédni si, nekupuj, ale zaplať za přímý kontakt s produktem. Nebo si ho rovnou u nás objednej on-line s doručením dle přání ze svého mobilu nebo přes touch screen u zboží. V dnešních prodejnách Tesco už je u některých produktů na P.O.S. regálech doporučován pohodlnější či výhodnější nákup v domácím e-shopu. Opačně pak může kamenná prodejna sloužit jako „výdejna“ zboží objednaného on-line.
8. Nakupující zákazníci budou požadovat dokonalé in-store služby jako doplněk samoobsluhy. Záleží na specifikách prostředí prodejny a na zákaznících, kteří ji navštěvují. Je však třeba dbát jak na ochotný personál, tak na možnost co nejjednodušší samoobsluhy, abychom se ujistili, že všichni potenciální zákazníci jsou s nákupem spokojeni. Přívětivý a zkušený personál schopný dobře poradit s našimi problémy a rozhodnutími bude významný element, jenž bude odlišovat kamenné prodejny od těch on-linových.
9. Personifikované zboží – masové přizpůsobení se představám zákazníků. Nakupující zákazníci se chtějí cítit mimořádně a současně trendy. Nejlepším způsobem přiblížení se představám zákazníků je využívání monogramů, zákaznických barev, chutí, produktových sad atd. Takový přístup může zlepšit celkovou nákupní zkušenost a zážitek zákazníka. Maloobchodníci musejí přijít na to, jak nabídnout zkušenost více uzpůsobenou jeho individuálním přáním. Ať už on-line, nebo v prodejně.
10. Záruky vrácení peněz (MBG) jsou spojeny se spokojeností se zakoupeným produktem. Je to jeden z trendů úzce souvisejících se zvyšováním intenzity koncentrace na zákazníka v hyperkonkurenčním a málo diferencovaném maloobchodním prostředí. Možnost vrátit zakoupené zboží zákazníkům poskytuje duševní pohodu a zbavuje je obav, že udělají svým rozhodnutím nevratnou chybu. V maloobchodě, kde jsou nakupující zákazníci stále náročnější, může být záruka vrácení peněž symbolizující férově sebevědomý přístup maloobchodní značky velice účinná. Zákazník se mění po všech stránkách a tento přístup je už postupně možný i v místní společenské kultuře.
Daniel Jesenský
DAGO, s.r.o.
Reagujte na: daniel.jesensky@dago.cz
Použité zdroje:
POPAI Global 2014 Retail Predictions
7 Emerging Trends in Shopper Marketing
SK


